Zeszyty naukowe
Autor: Mariusz Doszyń 303
Strony: 303-313
pdf pełen tekst

Streszczenie
W literaturze przedmiotu oraz praktyce gospodarczej pojęcie koW artykule omówione zostały dwa rodzaje modeli umożliwiające analizowanie wybranych aspektów składających się na konkurencyjność przedsiębiorstw. Przedstawiono funkcję o stałej elastyczności substytucji (CES) i funkcję Cooba-Douglasa oraz scharakteryzowano występujące między nimi różnice. Oszacowano każdą z tych funkcji, a następnie je porównano. Konkurencyjność została zbadana w oparciu o reszty funkcji Cobba-Douglasa, która została oszacowana na podstawie danych dotyczących wybranych spółek notowanych na GPW w Warszawie w 2004 r.
Słowa kluczowe: funkcja o stałej elastyczności substytucji (funkcja CES), funkcja produkcji Cobba-Douglasa, krańcowa stopa technicznej substytucji, elastyczność substytucji, ekonometryczna analiza wpływu czynników subiektywnych, konkurencyjność przedsiębiorstw

APPLICATION OF CONSTANT ELASTICITY OF SUBSTITUTION AND COBB-DOUGLAS FUNCTIONS IN ANALYZING COMPETITIVENESS OF COMPANIES REGISTERED ON WARSAW STOCK MARKET

Summary
In the article two types of econometric models in context of analysis of competitiveness of stock companies were discussed. Constant Elasticity of Substitution and Cobb-Douglas functions were presented and differences between them were also emphasized. Two types of functions were estimated and compared. Competitiveness was evaluated on the basis of residuals of Cobb-Douglas function for chosen stock companies in 2004.
Keywords: CES production function, Cobb-Douglas production function, marginal rate of technical substitution, elasticity of substitution, econometric analysis of impact of subjective factors, competitiveness